top of page

GEÇMEYEN GRİP SEBEBİ BELLİ OLDU!

Geçmeyen grip sorununun sebebi ortaya çıktı! 'Öksürüğü şurupla kesmek durumu kötüleştiriyor'


Grip Olan Kadın

Özellikle son zamanlarda geçmeyen grip, sürekli devam eden bu vakalarda görülen artışın ardından birçok insan aynı soruyu soruyor: "Neden bir türlü iyileşemiyorum?" Sabaha kadar geçmeyen öksürük de bu karmaşık durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Uzmanlara göre, içinden çıkılamayan bu durumun nedeni oldukça açık. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu'nun geçmeyen grip hakkında "Bu yıl gripten endişe duyuyoruz" ve Prof. Dr. İftihar Köksal'ın "Grip aşıları ihmal edildi" açıklamalarına göre, grip konusundaki sorulara açıklık getirildi.


Grip Olan Erkek

2019 yılında dünya genelinde yankı uyandıran Kovid-19, birçok alışkanlığımızı değiştirdi. Evlerimize kapanarak dış dünya ile teması minimuma indirdik, maskeler ve mesafeler aracılığıyla sosyal çevremize sınırlar koyduk ve hijyen alışkanlıklarımızı artırdık. Koronavirüsün etkileri azaldıkça hayatımıza döndüğümüzde, grip vakalarında son günlerde yaşanan artış kafaları karıştırmaya devam ediyor. Hala varlığını sürdüren grip, eskisinden daha tehlikeli bir şekilde karşımızda duruyor.


Pandemiden önce basit grip veya soğuk algınlığı olarak gördüğümüz hastalıklar, Kovid-19 sonrasında birçok kişi için korkutucu bir hale geldi. Grip faktörü, özellikle bu yıl daha da belirgin hale geldi. Uzun süren grip günleri, öksürük nöbetleriyle birleşiyor ve boğazdan başlayan enfeksiyonlar ciğerlere kadar iniyor.

Peki, neden son zamanlardaki grip bu kadar uzun sürüyor? Kovid-19 aşıları gerçekten bağışıklık sistemimize olumsuz etki mi ediyor? Hangi belirtiler ciddi bir sorunun habercisi? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal ile Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, griple ilgili akıllara takılan tüm sorulara cevap verdiler.

Hasta Olan Kadın

'GRÄ°P AÅžILARI Ä°HMAL EDÄ°LDÄ°'


Uzmanlar, özellikle bu yıl ülke genelinde grip vakalarında geçen seneye göre belirgin bir artış olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. İftihar Köksal, yaşanan patlama hakkında şu açıklamayı yaptı: "Son 3 yılda Kovid-19 vakalarının çok daha fazla olduğu kaydedildi. Kovid-19'un hızlı yayılması, insanların evlere kapanması, kalabalıklardan uzaklaşması, maske ve mesafe önlemlerinin geçmiş yıllarda grip vakalarının az olmasında büyük rolü oldu. Kovid-19 önlemlerinin azalması, maskelerin çıkarılması, yavaş yavaş grip vakalarında artışa neden oldu. Grip aşılarının ihmal edilmesiyle birlikte bu yıl grip vakaları adeta patladı. Vakaların uzun süre az olması, toplumun gribe karşı bağışıklığının azalmasına yol açtığı için vaka sayıları hala artıyor."


'BAZEN AYLARCA SÃœRÃœYOR, AKCÄ°ÄžERE Ä°NÄ°YOR'

"Bu yıl gripten endişe duyuyoruz" diyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, en sık karşılaşılan şikayetlere ilişkin şunları söyledi: "Vakaların neredeyse yüzde 60'ında uzun süren ve tekrarlayan öksürükler veya hırıltılar ortaya çıkıyor. Akciğere kadar inen bir durum ortaya çıkıyor ve bu durum bazen aylarca sürüyor. Tekrarlayan enfeksiyonlar, uzun süre tedavi gerektiren zorlu durumlar yaratıyor. Bu, influenza virüsünün alt türlerinden kaynaklanan ve özellikle üst ve alt solunum yollarının mukozasının hasar görmesiyle ortaya çıkan bir durum." Kasım ayının ikinci yarısından itibaren vakaların her geçen gün arttığını ve aynı dönemde koronavirüs vakalarında da bir artış yaşandığını söyleyen Prof. Dr. İftihar Köksal da, "Bu dönemde erişkinlerde grip ve Kovid-19 vakalarının sayısı giderek artarken çocuklarda RSV, nezle, grip ve Kovid-19 vakalarını görüyoruz" dedi. Özellikle bu sezon grip vakalarının uzun süren öksürük ve iyileşememe sorunuyla seyrettiğini belirten Prof. Dr. Köksal, grip virüsünün, koronavirüs gibi yapısını değiştirebilen bir virüs olduğunu ve bu değişimin, hastaların şikayetlerinin uzun süre devam etmesinin nedenlerinden biri olduğunu vurguladı.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page